Fietsonderhoud in de winter: zo houd je je fiets in topconditie!

In de winter is het extra belangrijk om jouw fiets goed te controleren en onderhouden. Wij geven je tips om jouw fiets helemaal winterklaar te maken.


Fietsonderhoud in de winter: zo houd je je fiets in topconditie!


Jouw fiets direct helemaal winterklaar laten maken of alvast klaarstomen voor het voorjaar? Maak direct een afspraak in onze werkplaats!

Algemene fietsonderhoud tips voor de winter

Pak je ook in de winter nog regelmatig de fiets? Zorg dan dat je veilig de weg op gaat. Dat doe je door jezelf zichtbaar te maken, zelf goed zicht te houden en door bescherming te dragen.

Daarnaast is het ook belangrijk om je fiets zelf klaar te stomen voor de winter. Door wisselvallig weer met meer neerslag heeft jouw fiets het zwaar te verduren. Controleer daarom de kwetsbare onderdelen, zoals de ketting, het krankstel en de remmen. Een beetje bijsmeren met olie of WD40 doet al wonderen en voorkomt dat onderdelen gaan roesten of vast komen te zitten. Natuurlijk zijn er ook speciale producten op de markt gericht op verschillende fietsonderdelen. De producten uit onze eigen Morgan Blue-lijn zorgen ervoor dat jouw fiets ook in de winter in topconditie blijft.

Naast het reinigen en smeren van kwetsbare onderdelen is het ook belangrijk om de banden regelmatig te controleren. Is de bandenspanning wel goed? En zit er nog voldoende profiel op de banden? Een slechte bandenspanning zorgt er niet alleen voor dat je meer kracht moet geven bij het trappen, maar het kan ook ernstige schade aan de wielen veroorzaken. Ook een goed profiel is belangrijk in de winter om goed grip op het wegdek te houden, ongeacht de weersomstandigheden.

Onderhoud tips voor mountainbikers

Nu de bomen hun blad verliezen, is ook het mountainbike seizoen weer begonnen. Even lekker stoom afblazen op de verschillende uitdagende mountainbike parcoursen die West-Brabant te bieden heeft. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de weg op met jouw mountainbike. Hoe je hem ook gebruikt, het is belangrijk om je mountainbike goed te onderhouden, juist in de winter.

De beste tip die je we kunnen meegeven is om jouw mountainbike na iedere rit schoon te maken. Dit lijkt veel werk, maar even met de tuinslang en een spons erop en je fiets is weer klaar voor de volgende rit. Modder en zand kunnen zich namelijk ophopen en kan vast komen te zitten als het hard wordt. Dit kan ernstige schade veroorzaken.

Daarnaast gelden de algemene onderhoudstips ook voor mountainbikers. Zorg dus altijd voor een glad gesmeerde ketting, een juiste bandenspanning én een goed profiel om ongelukken en schade in de winter te voorkomen.

Extra huis-tuin-en-keukentip voor het schoonmaken en smeren van de ketting van een mountainbike: gebruik eerst kettingreiniger met een doek en smeer de ketting vervolgens met een vet of olie. Om dit goed uit te smeren gebruik je twee tandenborstels die je op elkaar zet met de ketting ertussen. Vervolgens draai je de trappers. Zo zorg je dat het vet of de olie goed verdeeld wordt en dat overtollig vet of olie direct wordt verwijderd.

Tot slot raden we je altijd aan om bij veel gebruik minimaal één keer per jaar onderhoud te laten uitvoeren door een specialist. In de werkplaats kunnen we de mountainbike helemaal nalopen en zien we dingen die je wellicht over het hoofd hebt gezien. Zo weet je zeker dat jij er het hele mountainbike seizoen weer tegenaan kunt!

Een heel mountainbike seizoen ertegenaan? Maak direct een afspraak in onze werkplaats!

E-bike onderhouden in de winter

Sommige mensen trekken er het hele jaar door op uit met een E-bike. Goed bezig! Anderen laten de E-bike in de winter even in de schuur staan. Ook dat is begrijpelijk. Maar een half jaar intensief gebruik en vervolgens een paar maanden stilstaan, kan voor problemen zorgen. Zo kunnen onderdelen vast komen te zitten en kan de accu beschadigen.

Een tip van ons is daarom om de accu wél te blijven gebruiken en opladen en niet geheel leeg te laten. Een accu loopt ook van zichzelf leeg. Dit noemen we zelfontlading. Als een accu teveel ontladen wordt, treedt er diepteontlading op. En dit laatste wil je niet. Diepteontlading kan namelijk de accu flink beschadigen en voor een defect zorgen.

Laat juist in de winter je E-bike checken in onze werkplaats. Zo wordt hij goed onderhouden na intensief gebruik en is hij direct klaar als je er in het voorjaar weer op uit wilt trekken.

90 jaar fietsonderhoud bij Rijwielsporthuis Ad Van Overveld

Bij Rijwielsporthuis Ad van Overveld kun je al bijna 90 jaar terecht voor alles wat met fietsen te maken heeft. Van professionele mountainbikes tot energierepen en van het smeren van een ketting tot groot onderhoud. Of je nu jouw fiets of mountainbike winterklaar wilt maken of alvast jouw e-bike of racefiets wilt klaarstomen voor het voorjaar, in onze werkplaats is jouw fiets in goede handen!

Zorg dat je jouw fiets ook in topconditie houdt door regelmatig onderhoud uit te voeren. Hulp nodig? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op voor nog meer tips of om direct een afspraak te maken in onze werkplaats.


Terug
Deel het met uw vrienden!

Gerelateerd nieuws

Veilig de winter in met de juiste tips en fietsaccessoires

De dagen worden korter en het weer wordt wisselvalliger. Het najaar is definitief begonnen en de winter staat alweer voor de deur. Dat betekent extra goed opletten als je de weg op gaat. Vooral voor fietsers is het belangrijk dat je extra gefocust bent op de weg, maar ook dat je goed zichtbaar bent. Hoe je dat doet? Wij helpen je graag met deze tips en fietsaccessoires om veilig de winter in te gaan!

Welke racefiets past bij jouw budget? Dit zijn onze topmodellen!

Op zoek naar een racefiets die past binnen jouw budget? Wij vertellen je welke racefiets bij jouw budget past en lichten onze topmodellen van Ridley en Giant uit.

Racefiets kopen? Wij helpen je verder!

Wil jij deze zomer een racefiets kopen en er lekker op uit trekken? Wij hebben dé racefiets voor jou en stellen jouw fiets perfect af!

Het e-bike seizoen is begonnen: race nu naar dé e-bike specialist!

De lente: hét seizoen waar de fiets weer overheerst in het straatbeeld. We pakken vaker de fiets naar het werk of naar school, of we trekken er lekker een hele dag op uit. De lente is ook het seizoen van de e-bike. Zeker nu steeds meer mensen de overstap maken van de traditionele fiets naar de elektrische fiets. Waarom dat is, leggen we je graag uit. Ook vertellen we je meer over onze topmodellen. Rijwielsporthuis Ad van Overveld is namelijk dé e-bike specialist van West-Brabant!

Elektrische fiets kopen? Wij geven tips!

Steeds meer mensen stappen over van een traditionele fiets naar een elektrische fiets. De voordelen en opties van een elektrische fiets zijn eindeloos. En doordat de vraag een het aanbod toenemen, is elektrisch fietsen voor iedereen mogelijk. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische fiets en hoe weet je welke elektrische fiets het beste bij jou past? Wij geven je graag een paar tips, zodat je dit voorjaar nog de juiste keuze maakt en er lekker op uit kunt!

Openingstijden

Maandag:  10:00 -12:15 / 13:00 - 18:00
Dinsdag:  Gesloten
Woensdag:  10:00 -12:15 / 13:00 - 18:00
Donderdag:  10:00 -12:15 / 13:00 - 18:00
Vrijdag:  10:00 -12:15 / 13:00 - 18:00
Zaterdag:  09:00 -12:15 / 13:00 - 16:00
Zondag:  Gesloten


Contactgegevens